Herken je dat gevoel van twijfel als triagist?

Je hebt de landelijke kennistoets gehaald, je triagediploma is binnen en misschien heb je al jaren ervaring op een huisartsenpost. Ondanks dat je al heel veel patiënten te woord gestaan, kun je toch opeens twijfelen. Soms aan jezelf, maar soms ook het verhaal van de patiënt. Herkenbaar?

Lees hieronder het verhaal over een ervaren triagist die een manier heeft gevonden om de twijfel weg te nemen.

Het telefoontje van een ongeruste moeder

Moeder belt in paniek op. Ze wil dat haar kind nu gezien wordt! Ze heeft namelijkgezien dat het oor van haar kindje rood is en met behulp van google is ze op een gevaarlijke oorontsteking uitgekomen. Het oor staat af. De moeder maakt zich ernstige zorgen.

De ABCD is volledig veilig

Je stelt al je vragen en concludeert dat er geen sprake van een ziek kind is. Geen koorts, niet ziek, oorpijn sinds een uurtje. Geen pijn achter het oor. Nu nog niet nee, vult de moeder snel aan.

Het lukt je niet om moeder gerust te stellen. Logisch ook wel, zij is zeer ongerust geraakt. Een mastoïditis is ook niet niks, natuurlijk. Het enige wat ze wil is dat haar kind NU gezien wordt.

Mastoïditis

Mastoïditis is een bacteriële infectie van de processus mastoïdeus (het uitstekend bot achter het oor). Mastoïditis treft vooral kinderen, maar komt niet vaak voor (0,004%). Als er ook nog pusophoping plaatsvindt, spreekt men van een abces in het processus mastoïdeus. 

Mastoïditis is een ernstige infectie en kan tot ernstige, zelfs levensbedreigende, gezondheidsklachten leiden, waardoor dringende medische behandeling is vereist. 

Je begint zelf ook te twijfelen aan de U5 urgentie en denkt er niet aan om tegen de moeder te beginnen over de te geven adviezen bij net ontstane oorpijn

Stel dat je toch iets mist?

Je legt de moeder uit dat er (nog) geen aanleiding is om het kind nu acuut te zien, maar dat je haar ongerustheid begrijpt. Om de twijfel bij jezelf en de ongerustheid bij de moeder (hopelijk) weg te nemen, vraag je via Sendi om foto’s. Graag vanaf de achterkant genomen, met beide oren er duidelijk op.

De moeder ontvangt een link via sms en na twee minuten krijg je de foto’s al binnen. Na de foto’s goed bekeken te hebben, zie je geen enkel verschil tussen de beide oren.  Wel een lichte roodheid, maar zeker geen afstaand oor. In dit geval overleg je ook nog even met de huisarts.

Einde van de twijfel

Je belt moeder terug. Die is ondertussen al wat gekalmeerd. Je vertelt wat je (niet) hebt gezien en legt uit hoe een echt afstaand oor eruitziet en dat een kind hier in het algemeen flink ziek van is. Nu kun je rustig beginnen aan de te geven adviezen bij net ontstane oorpijn.

Moeder begrijpt het en hangt tevreden en gerustgesteld op. Ze mag natuurlijk altijd nog bellen als de situatie verandert. Ter bevestiging van je adviezen stuur je via Sendi nog een sms-bericht aan de moeder met daarin een link naar Thuisarts.nl/oorpijn/mijn-kind-heeft-oorpijn.

Mastoiditis1
Deel dit bericht

Minder werkdruk, betere zorg. Probeer Sendi twee maanden gratis uit!